Skip to main content

Paris Plage experience

logo van de school

Lees meer

paris plage experience image

We verwelkomen jou rond 9u30 op onze thuisbasis in Saint Ghislain. Samen wordt de navigatie voorbereid. Hierbij wordt ondermeer het vliegtraject uitgestippeld

De verschillende doorvliegzones worden beschouwd en de respectievelijke radiofrequenties worden genoteerd. We bestuderen grondig de meteosituatie en beoordelen de vliegbaarheid ervan. NOTAMS worden nauwlettend bekeken en eventueel te vermijden gebieden worden bijgehouden.
Niet te vergeten is het tijdig doorsturen van ons correct opgesteld vliegplan! Ook is het steeds een goed idee om de luchthaven van bestemming op voorhand even op te bellen om op de hoogte te worden gebracht van mogelijke afwijkende richtlijnen op de dag zelf.

Omstreeks 10u stijgen we op en slechts een paar minuten later roepen we reeds de Franse luchtvaartautoriteiten op via de VHF-radio om toelating te krijgen hun luchtruim te vervoegen. Genietend van de groene landschappen zien we een goede drie kwartier later de Franse kust aan de horizon verschijnen.

We vliegen langs de mooie bloemenstad Abbeville, gelegen aan de rivier “La Somme”. Wat verder stroomafwaarts merken we dat “La Baie de Somme” ons tegemoet lacht met de toeristische dorpjes Saint-Valerie-sur-Somme en Le Crotoy” die er vrolijk bijliggen en deze majestueuze baai koesterend omsluiten.

We volgen nu verder een Noordwaartse koers waarbij we aan de linker kant enkel nog de uitgestrektheid van de Noordzee zien met hier en daar een door het water klievend zeiljacht of een dobberend vissersschip.
Recht voor- en onder ons tekent zich de grillige vorm af van de prachtige Opaalkust.

Wat later naderen we de zone rond de luchthaven van Le Touquet. Na toelating bekomen te hebben zetten we de naderings- en landingsprocedure in. De 1.8km lange landingsbaan haaks op de kustlijn en de diverse vliegtuigen van uiteenlopende omvang op de parking, zorgen voor een indrukwekkende beleving.

paris plage experience image

Na de douanecontrole gepasseerd te zijn (vergeet uw identiteitskaart niet!) en de vlucht geregistreerd te hebben, worden we door onze taxi opgewacht die ons naar het centrum van dit mondaine stadje brengt.
Hier vestigde de Parijse ”beau monde” er destijds namelijk hun vakantieoptrekje aan zee, om er te komen uitrusten. In deze kringen kreeg het stadje daarom al gauw de bijnaam “Paris Plage”.

Wanneer we via de gezellige bomenlanen langs de typische herenhuizen en chique boutiques passeren, dan kan men de “grandeur” die er heerste nog steeds aanvoelen.

paris plage experience image

Lunchtijd!
We gaan naar het restaurant van Serge Pérard. Sinds 1963 is het oorspronkelijke interieur authentiek gebleven en is de tijd er als het ware stil blijven staan.

Pérard werd befaamd door zijn vissoep. Van her en der komen mensen er speciaal langs om van dit lang bewaard receptgeheim telkens opnieuw te kunnen genieten. Serge Pérard zijn levensspreuk was dan ook: “Je ne suis pas riche, mais ma soupe de poissons elle l’est! «

paris plage experience image

We eten er een driegangenmenu, waaronder deze fameuze vissoep die ten andere “á volonté” wordt geserveerd. Een aperitief, 2 consummaties bij het eten (frisdrank voor de piloot) en een koffie bij het dessert, zijn hierbij inbegrepen.
Tijdens het eten hebben we ruim de tijd voor een débriefing van de voorbije navigatievlucht. Vervolgens is het een goed idee om nog even de benen te strekken langs de dijk en de gezellig winkelstraatjes, waarbij we ondertussen verder een aantal vlucht-aspecten kunnen overlopen. Onze terugvlucht wordt, zoals bij aanvang, ook opnieuw voorbereid.

Onze taxi brengt ons daarna terug naar de luchthaven voor het 2e deel van jouw vliegavontuur. Eenmaal terug opgestegen worden we opnieuw getrakteerd op een adembenemend uitzicht. Ditmaal dat van de witte krijtrotsen die de Opaalkust rijk is. We vliegen via het havenstadje “Boulogne-sur-Mer” langs de “Cap Griz-Nez” en de “Cap Blanc-Nez” en hebben zicht op de vuurtoren.

We laten Calais links liggen en vervolgen onze koers richting Poperinge en Ieper om een aanzienlijk deel van het West-vlaams gebied te doorkruisen, waarbij we de luchthaven van Kortrijk-Wevelgem overvliegen. Zo komen we verder Henegouwen binnen waar we links va ons de uitgestrekte heuvelkam van de “Mont De l’enclus” kunnen beschouwen. We vliegen verder Zuidoostwaarts om dan terug op ons vertrekpunt aan te komen en in Saint Ghislain te landen.

Ook hier is er nog tijd voor een debriefing van de terugvlucht.

Contacteer ons